PretraživanjeRe.Cen.T. zona

20.12.2012. u 11:13

Studijsko putovanje u Austriju u sklopu projekta M4S

U sklopu projekta „Modernizacija kurikuluma hrvatskih turističkih i ugostiteljskih strukovnih škola- Formula uspjeha” (Mode for Success - M4S), predstavnici partnera u navedenom projektu - Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Škole za trgovinu i ugostiteljstvo Karlovac, Srednje škole Zabok, Srednje škole Markantun de Dominisa Rab, Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o., Hrvatske gospodarske komore - ŽK Pula te Hrvatske obrtničke komore - OK Istarske županije, od 17. do 21. prosinca 2012. sudjelovali su na studijskom putovanju u Austriju, točnije Korušku.

Cilj studijskog putovanja bio je upoznavanje s austrijskim obrazovnim modelom, posebno onim strukovnog obrazovanja. Prva institucija koju su posjetili sudionici studijskog putovanja bila je Strukovna škola Oberwollanig – Villach (Berufschule Oberwollanig – Villach), gdje su imali prilike razgledati školu te internat koji u sklopu nje djeluje. Također, vođeni su razgovori o mogućnostima suradnje. Sljedeća institucija koju su posjetili bio je novootvoreni Testni i trening centar (TAZ) u Klagenfurtu, osnovan i vođen od strane austrijske gospodarske komore (Wirtschaftkammer Österreich) te jedinstven u čitavoj Europi. TAZ je dio austrijskog projekta „WIFI“ (Wissen ist fur Immer – Znanje je zauvijek), u kojem svi austrijski učenici u dobi od 14 do 15 godina dolaze na testiranje svojih sposobnosti i znanja kako bi lakše odabrali svoje buduća zanimanja te ista usporedili s potrebama poduzetnika. Sudionici studijskog putovanja M4S prva su inozemna  delegacija koja je posjetila TAZ.

Posljednjeg dana boravka u Austriji organiziran je posjet austrijskoj gospodarskoj komori (Wirtscahftskammer Kärnten), odnosno njihovim uredima u Klagenfurtu. Domaćini su gostima predstavili model funkcioniranja Komore te njene aktivnosti i projekte, a na koncu je dogovorena buduća suradnja.

O projektu M4S

Provedba projekta M4S, započela je 20. rujna 2012. godine. Nositelj projekta, čija će provedba potrajati do 22. rujna 2013. godine je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula. Za provedbu projekta M4S, Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula dodijeljeno 218.861,80 EUR, od čega 199.361,21 EUR predstavljaju bespovratna sredstva iz IPA-e IV. Komponente - Razvoj ljudskih resursa, dijela namijenjenog za modernizaciju školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva.

Projekt je usmjeren ka provedbi niza aktivnosti kojima će se raditi na modernizaciji kurikuluma škole kao preduvjetu za podizanje razine kompetencija ljudskih resursa, brže zapošljivosti učenika te održivog gospodarskog razvitka regije. Aktivnosti projekta jesu kupovina informatičke opreme te opreme za kuharske i slastičarske kabinete praktične nastave u školama partnerima; edukacija nastavnika slastičarstva- tehnike rada sa šećernom pastom i čokoladom; edukacija nastavnika ugostiteljskog posluživanja- tehnike pripreme i posluživanja kave i napitaka od kave, trening za flair barmene; edukacija ravnatelja i nastavnika za rad s učenicima s poteškoćama u praćenju nastave i nadarenim učenicima; organizacija 6 tematskih tjedana od kojih svaki nosi ime jedne europske države čiji će nastavnici i učenici doći u posjetu školama partnerima i predstaviti tradiciju posluživanja i pripreme tipičnih jela i pića njihovih zemalja, te strukturu njihovih školskih kurikuluma; izrada prijedloga novih školskih kurikuluma u turističko-ugostiteljskim strukovnim školama; uvođenje novousvojenih metoda podučavanja u nastavu; studijsko putovanje u Austriju s ciljem učenja i posjeta trening centrima u okviru strukovnih škola te promocija projekta.

Uz Školu za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula partneri projekta su - Škola za trgovinu i ugostiteljstvo Karlovac, Srednja škola Zabok, Srednja škola Markantun de Dominisa Rab, Istarska razvojna agencija (IDA d.o.o.), Hrvatska gospodarska komora- ŽK Pula, a suradnik je Hrvatska obrtnička komora- OK Istarske županije.